Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Δήλωση στην εφημερίδα "Ύπαιθρος Χώρα"

 Την τελευταία δεκαετία η Ελληνική γεωργία, διερχομένη μέσα από πολλαπλές κρίσεις: οικονομική υγειονομική, κλιματική, ανέπτυξε μεγάλη προσαρμοστικότητα, είχε όμως και σημαντικές απώλειες. 

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που αφορούν την τελευταία απογραφή, μειώθηκαν ανησυχητικά οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και ο αριθμός των απασχολούμενων στην πρωτογενή παραγωγή. Επίσης καταγράφεται σημαντική μείωση του όγκου παραγωγής και του γεωργικού εισοδήματος. Δυστυχώς καταρρίπτεται ο αστικό αστικός μύθος που θέλει τους αγρότες μας να μην επηρεάζονται από τις κρίσεις.

Το 2022 ήταν σίγουρα μια απρόβλεπτη χρονιά λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και δύσκολη για τους αγρότες μας, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής και του κόστους διαβίωσης των Ελληνικών νοικοκυριών. Η κυβέρνηση προσπάθησε με ευκαιριακά επιδοματικά μέτρα να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις στην ενέργεια, στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές. Η παταγώδης αποτυχία της, καταγράφεται με την αποσπασματική και με μεγάλη καθυστέρηση καταβολή των ενισχύσεων της ΚΑΠ, που στο τέλος του έτους, κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την ζωή των κατοίκων της υπαίθρου.

Το 2023 ξεκινά με μεγάλες δυσκολίες. Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος γιατί δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.

Για την Ευρώπη υπάρχουν δυο σημαντικές προκλήσεις: η διατροφική επάρκεια και την κλιματική απειλή. Οι πολιτικές που θα εφαρμόσει οφείλουν να υπηρετούν την ιδέα της Ευρώπης: να εκφράζουν την αλληλεγγύη της για δίκαιη κατανομή της τροφής σε όλο τον πλανήτη, να προστατεύουν το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και τη γεωποικιλότητα. 

Η Ατζέντα 2030, η Πράσινη Συμφωνία, η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), το Ταμείο Ανάκαμψης, θέτουν το πλαίσιο εντός του οποίου καλείται να αναπτύξει τις δραστηριότητές του κάθε οικονομικός τομέας σήμερα και στο μέλλον. 

Όλο αυτό το πλέγμα των κοινοτικών πολιτικών, είναι τα εργαλεία, που θα πρέπει να τα ενσωματώσομε και να τα αξιοποιήσουμε, στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή της δικής μας Εθνικής Στρατηγικής για τον Πρωτογενή Τομέα. 

Για την Ελλάδα το 2023 είναι ουσιαστικά η πρώτη χρονιά εφαρμογής της Νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, που έχει προσανατολισμό τον περιβάλλον και την καινοτομία. 

Οι περιορισμοί και οι πολλές προϋποθέσεις που θέτει στην κατανομή των επιδοτήσεων, δημιουργούν μεγάλα εμπόδια για την είσπραξη των ενισχύσεων. Είναι μια δύσκολη εξίσωση που καλούνται να λύσουν οι αγρότες μας. Είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο οι ψηφιακές πλατφόρμες να δημιουργούν εμπόδια.  

Στόχος της χώρας μας θα πρέπει να είναι η απλοποίηση των διαδικασιών, ο περιορισμός της ψηφιακής γραφειοκρατίας και η δημιουργία ενός νέου μοντέλου συν-εργατικότητας και καινοτομίας. 


Θανάσης Πετρόπουλος

Γραμματέας Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΠΑΣΟΚ

Κίνημα Αλλαγής

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

“Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη”

 Την Παρασκευή το απόγευμα, όταν η Βελγική αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις και αποκαλύψεις για το Qatar gate, ουσιαστικά άνοιξε το κουτί της Πανδώρας, ακριβέστερα το πιθάρι, και χύθηκαν στην Ευρωπαϊκή γη, όλα τα δεινά.

 Διαφθορά, χρηματισμοί, ύποπτες τιμής ένεκεν αμοιβές, στημένες πολιτικές θέσεις και απόψεις, στη καρδιά της Ευρώπης, μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο θεσμό θεματοφύλακα της Ευρωπαϊκής ιδέας, υπερασπιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του σεβασμού της διαφορετικότητας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας της αξιοκρατίας, της διαφάνειας.

 Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη. Είναι το φάντασμα της διαφθοράς.

 Το ποινικό σκέλος της υπόθεσης αφορά την Βελγική αστυνομία και δικαιοσύνη. Μισέλ Κλεζ ονομάζεται ο Βέλγος δικαστής, ο τρόπος που χειρίζεται τις πρόσφατες αποκαλύψεις κερδίζει την εμπιστοσύνη μας. Απέδειξε ότι μπορεί να αναγνωρίσει και να τιμωρεί την ανθρώπινη απληστία. Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε τα ίδια και για τις Ελληνικές αρχές.

 Το πολιτικό σκέλος αφορά όλους εμάς που αισθανόμαστε πολίτες της Ευρώπης, που πιστεύουμε στην Ιδέα της Ευρώπης.

 Υπάρχει ένας ελέφαντας μέσα στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς που μετά τις τελευταίες εξελίξεις δύσκολα μπορεί να κρυφτεί. Είναι η αλαζονεία, η ανθρώπινη αδυναμία. Είναι η απουσία οράματος από τους πολιτικούς νάνους που βλέπουν τον ίσκιο τους και νιώθουν γίγαντες. Είναι η έλλειψη διαφάνειας και ελέγχου.

Είναι η εκχώρηση της εκπροσώπησης των Ευρωπαϊκών θεσμών σε τεχνοκράτες και "ομορφονιές" που έχουν την ψευδαίσθηση ότι αντικαθιστούν τον Αλτιέρο Σπινέλι, την Άννα Λιντ, τον Ζαν Μονέ και Βάλτερ Χάλσταϊν, τον Κόνραντ Αντενάουερ,  την Λουίζ Βάις και Μάργκα Κλομπέ, τη Μελίνα Μερκούρη, τον Ρομπέρ Σουμάν, τον Χέλμουτ Κολ και Φρανσουά Μιτεράν, τον Τζορτζ Στάινερ.

 Ήρθε ο καιρός του επόμενου βήματος για την Ευρώπη, της αυτοκάθαρσης.

 Και για να γίνει αυτό, πρέπει να αναζητήσουμε και πάλι τους πολιτικούς με όραμα, αρχές και ιδέες.