Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Τα όμορφα πεύκα, άσχημα καίγονται- Αναδασώσεις σωστές βόμβες- Τι λέει ο νέος πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θανάσης Πετρόπουλος

Mια νέα διάσταση στην τραγωδία της Αττικής με τον μακρύ κατάλογο των νεκρών που μετέτρεψε σε εφιάλτη το ελληνικό καλοκαίρι και βύθισε στο πένθος μια ολόκληρη χώρα, δίνει ο νέος πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Πετρόπουλος, εστιάζοντας στον τομέα της πρόληψης, ο οποίος δεν είναι αυτό που λέμε «το δυνατό μας χαρτί».
Μια τραγωδία για να κάνει την εμφάνισή της, χρειάζεται να την «υποδεχθούν» πολλές παθογένειες, από την πιο μικρή, έως την πιο μεγάλη. Ακόμη και μια απλή λεπτομέρεια στην οποία δεν πάει ο νους μας, τουλάχιστον όχι την στιγμή που πρέπει, είναι ικανή πυροδοτήσει μια μικρή βόμβα, με ανυπολόγιστες συνέπειες κατά την έκρηξή της.
Μια μικρή «βόμβα», η οποία αφορά και την Δυτική Ελλάδα και την Αχαΐα, καθώς η «οικοδόμηση» της χώρας έγινε και εξακολουθεί να γίνεται πάνω στην ίδια ευθεία, που δεν είναι πάντοτε η ευθεία της κοινής λογικής.
Εν προκειμένω ο λόγος για το πεύκο, το οποίο αν και κατεξοχήν επικίνδυνο δέντρο, αποτελεί την αγαπημένη επιλογή εργολάβων και αναδασωτών.
Κι όμως πίσω από τη φράση «φύτεψε και εσύ ένα πεύκο, μπορείς» μπορεί να βρίσκεται ένας κίνδυνος που δεν έχουμε συνυπολογίσει.
Ιδίως όταν μιλάμε για την αναδάσωση περιοχών που βρίσκονται κοντά, ή μέσα σε κατοικημένες ζώνες, κάτι σύνηθες στην Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών, κάτω από την υπερκομματική ομπρέλα προστασίας της αυθαιρεσίας.

 Μια επικίνδυνη επιλογή
Ρωτήσαμε τον κ. Πετρόπουλο αν υπάρχουν λόγοι, σε ό,τι αφορά τον τομέα ενδιαφέροντος του ΓΕΩΤΕΕ για να ανησυχεί κανείς στην περιοχή της Αχαΐας ή της Δυτικής Ελλάδα σχετικά με την απειλή φυσικών φαινομένων όπως αυτά που είχαμε στο Μάτι στην Αττική ή άλλων αναλόγων και μας απάντησε:
« Πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Και το Μάτι αποτελεί κλασική περίπτωση προς αποφυγήν.
Θα μου επιτρέψετε μια διαφορετική προσέγγιση από όλα αυτά που έχουν ακουστεί, η όποια κατά την προσωπική μου άποψη θα μπορούμε να φανεί χρήσιμη και στη Δυτική Ελλάδα.
Από Γεωτεχνικής πλευράς ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η φύτευση των δέντρων στη λεωφόρο Μαραθώνος που αποτελούσε και την ζώνη αντιπυρικής προστασίας της περιοχής, αλλά και οι φυτεύσεις εντός οικισμού. Πεύκα και μόνο πεύκα. Και το πεύκο είναι το φυτό που χρησιμοποιείται κατά κόρον στις αναδασώσεις. Είναι λάθος. Το πεύκο είναι ένα όμορφο δέντρο από αισθητικής πλευράς, φυτρώνει και πολλαπλασιάζεται εύκολα και θέλει από καλλιεργητική φροντίδα τα ελάχιστα. Είναι το αγαπημένο δέντρο των εργολάβων δημοσίων έργων. Όμως καίγεται πολύ εύκολα και αν πιάσει φωτιά δύσκολα σβήνει. Υπάρχουν δέντρα που καίγονται πιο δύσκολα και δένουν άριστα με το ελληνικό τοπίο. Τέτοια δέντρα είναι οι δρύες, οι κουτσοπιές, οι χαρουπιές , οι ακακίες, τα πουρνάρια, τα κυπαρίσσια και άλλα αυτοφυή της Ελληνικής υπαίθρου. Πρέπει λοιπόν και στις αναδασώσεις να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ρετσίνι με το οποίο είναι γεμάτο το πεύκο είναι καύσιμο, όπως είναι το πετρέλαιο. Όταν το δέντρο καίγεται και αυτό το καύσιμο εξατμίζεται , προκαλείται μια χημική αντίδραση και βγαίνει κηροζίνη υπό τη μορφή ενός σύννεφου που κινείται με τον άνεμο.
Μιλάμε δηλαδή για μια κινητή βόμβα την οποία επιλέγουμε ακόμη και για κατοικημένες περιοχές.
 Οι δασολόγοι φτιάχνουν… χάρτες
Πώς μπορεί να βοηθήσει το ΓΕΩΤΕΕ την Πολιτεία στην περιοχή μας σε θέματα πρόληψης φυσικών καταστροφών;
«Με τη βοήθεια των γεωλόγων και των δασολόγων» λέει ο κ. Πετρόπουλος o οποίος εκφράζει την εύλογη απορία του για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η Πολιτική Προστασία, δεν έχει θεσπιστεί ως μάθημα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αλλά και για το γεγονός ότι οι δασολόγοι έχουν περιοριστεί στο να κάνουν χάρτες!
«Τρείς είναι οι κύριες κατηγορίες φυσικών καταστροφών στην περιοχή μας. Οι σεισμοί και κατολισθήσεις, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές» τονίζει. «Ζούμε σε μία σεισμογενή περιοχή και “έχουμε μάθει να ζούμε με τους σεισμούς”, όμως πολλές φορές τα αντανακλαστικά της πολιτείας χαλαρώνουν και ξεχνά τα αυτονόητα: την εκπαίδευση στα σχολεία, την αντισεισμική θωράκιση των κτηρίων και την ενίσχυση της σεισμικής έρευνας. Αδυνατώ να κατανοήσω γιατί δεν υπάρχει μέχρι σήμερα, σε όλες τις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης μάθημα πολιτικής προστασίας.
Όσον αφορά τις πλημμύρες, αφού δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε αλλά μπορούμε να τις προβλέψουμε, οφείλουμε να προετοιμαστούμε για να τις αντιμετωπίσουμε με αντιπλημμυρικά και στραγγιστικά έργα.
Τώρα σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές, για να υπάρξει φωτιά χρειάζονται δύο πράγματα: ανάφλεξη και καύσιμη ύλη. Σπάνια μια δασική πυρκαγιά ανάβει από φυσικά αίτια, στις περισσότερες των περιπτώσεων υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση. Την καύσιμη ύλη μπορούμε να την περιορίσουμε με καθαρισμούς δασών, αντιπυρικές ζώνες και σωστές δεντροφυτεύεις. Όσο τα δασαρχεία είχαν την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης, την ανθρώπινη παρέμβαση την είχαμε περιορίσει. Σήμερα τους δασολόγους που έχουν σπουδάσει το δάσος, τους έχουμε περιορίσει να ασχολούνται με τη γραφειοκρατία των δασικών χαρτών».
Οι προτεραιότητες και τα «ανοίγματα» του ΓΕΩΤΕΕ
Ο Θανάσης Πετρόπουλος, γεωπόνος  στο επάγγελμα, με διαδρομή και στο χώρο της αυτοδιοίκησης καθώς είχε διατελέσει αντινομάρχης, ανέλαβε πριν από λίγες ημέρες στη θέση του προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, μετά από μια εντυπωσιακή εκλογική κούρσα.
«Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο είναι θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας σε ένα ευρύ πεδίο επιστημονικών θεμάτων που αφορούν, την πρωτογενή παραγωγή, τα δασικά και θαλάσσια οικοσυστήματα, τη διαχείριση του ορυκτού πλούτου της χώρας και των υδάτινων πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος. Στην προσπάθεια μας αυτή, ως νέα Διοικούσα Επιτροπή, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε όλο το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτουμε και αποτελείται από τις ειδικότητες Γεωπόνων, Κτηνιάτρων, Δασολόγων, Γεωλόγων και Ιχθυολόγων. Βασικός μας στόχος είναι η οικονομική ανάπτυξη της γεωργίας και η προστασία του περιβάλλοντος δυο έννοιες κατά την άποψη μας όχι ανταγωνιστικές μεταξύ τους αλλά συμπληρωματικές και ίσες» επισημαίνει.
«Όσον αφορά τη Δυτική Ελλάδα, στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι, η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να εκφράσουμε τις θέσεις μας για την ίδρυση των νέων τμημάτων Γεωτεχνικής κατεύθυνσης. Παράλληλα θα επιδιώξουμε συνεργασία με το ΤΕΕ και το Οικονομικό Επιμελητήριο για θέματα ανάπτυξης, όπως είναι η εξόρυξη των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, το φυσικό αέριο, το νέο χωροταξικό. Επίσης σκοπεύουμε να είμαστε αρωγοί σε δράσεις κοινωνικής ευαισθησίας και ανθρωπιάς όπως αυτή για τα αδέσποτα του πανελλήνιου κτηνιατρικού συλλόγου».
 Ο ρόλος της ελληνικής γεωργίας
«Η ελληνική Γεωργία θα πρέπει να έχει δύο κυρίαρχους στόχους, να καλύψει τις ανάγκες της χώρας με ασφαλή τρόφιμα και να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη» λέει ο κ. Πετρόπουλος. Μέχρι σήμερα στον τρόπο ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής στη χώρα μας υπήρξαν πολλά διαρθρωτικά προβλήματα και λάθος νοοτροπίες. Για παράδειγμα οι κοινοτικές επιδοτήσεις χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για την κάλυψη των αναγκών των νοικοκυριών και όχι για επενδύσεις αιχμής. Σε μια χώρα που το 12% του ενεργού πληθυσμού είναι αγρότες δεν μπορεί η συνεισφορά τους στο ΑΕΠ να κυμαίνεται μονό στο 4,5%.
Κάτι κάνουμε λάθος και πρέπει γρήγορα να το αλλάξουμε».
Τι πρέπει να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση;
« Υπάρχουν χώρες με μικρότερη έκταση από εμάς και με χειρότερες κλιματικές συνθήκες και έχουν καταφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα. Η Ολλανδία, χώρα πολύ μικρότερη σε έκταση από την Ελλάδα με ψυχρότερο κλίμα, είναι η δεύτερη εξαγωγική χώρα στον κόσμο σε γεωργικά προϊόντα.
Τέτοιες χώρες πρέπει να αποτελέσουν για μας πρότυπα εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας και να εργαστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι στην χώρα μας ώστε να μην έχουμε άλλα χαμένα χρόνια.
Πιστεύουμε πως η σύγχρονη γεωργική ανάπτυξη θα πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία και στην καινοτομία, να λαμβάνει υπόψη της τις παγκόσμιες καταναλωτικές ανάγκες, να αξιοποιεί τις γεωπονικές λύσεις μέσω της χημικής -βιολογικής φυτοπροστασίας και των βελτιωμένων σπόρων, της εκπαίδευσης των αγροτών, και γιατί όχι, να ενσωματώνει τις μεταναστευτικές ροές των εργατών γης».
Γιώτα Κοντογεωργοπούλου
(εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)

Βλέπουμε δάσος μόνο όταν καίγεται





Στη συνέντευξή του στην « ΠτΚ», μετά την ανάληψη καθηκόντων, ο νέος πρόεδρος του Παραρτήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας), Θανάσης Πετρόπουλος επισημαίνει ότι υποτιμήθηκε επί 20ετία η δυνατότητα που διαθέτουν δασολόγοι και δασοπόνοι να συμμετάσχουν σε πρόληψη και καταστολή πυρκαγιών.
Παράλληλα, όσον αφορά θέματα οικονομικής και παραγωγικής ανάπτυξης -με έμφαση τον αγροτικό τομέα στην Περιφέρεια- εκτιμά ότι γεωργία και περιβάλλον « δεν είναι έννοιες ανταγωνιστικές, αλλά ίσες και συμπληρωματικές».
Τέλος, αναφορικά με τις έρευνες για πετρέλαιο σε Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο, εκφράζει φόβους ότι δεν αξιολογήθηκε επαρκώς το θέμα της σεισμικότητας και των κινδύνων διέγερσης, στην περιοχές όπου θα μπουν τα γεωτρύπανα.
Ανάληψη καθηκόντων στο Περιφερειακό Παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ. Πώς ιεραρχούνται οι άξονες προγραμματικής δράσης της νέας διοίκησης και ποιες είναι οι προτεραιότητες;
Κατά τις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη οργάνων διοίκησης στο Παράρτημα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, για πρώτη φορά κανένας συνδυασμός δεν συμπλήρωσε απόλυτη πλειοψηφία. Και μάλιστα οι διαφορές μεταξύ των δύο συνδυασμών ήταν οριακές. Μετά από μια χρονοβόρα αναζήτηση της συναίνεσης, οι τρεις πρώτες παρατάξεις αποφασίσαμε να συνδιοικήσουμε. Γιατί συμφωνήσαμε στο αυτονόητο, πως η πρόσθεση δυνάμεων είναι καλύτερη από τη διαίρεση και στην κατάσταση που βρίσκεται η πατρίδα μας θα πρέπει όλοι, στο μερίδιο που μας αναλογεί, να προσπαθήσουμε για το καλύτερο.
Εχετε θέσει κάποιους συγκεκριμένους άξονες δράσης για την αναγνώριση του ρόλου του ΓΕΩΤΕΕ στον σχεδιασμό ανάπτυξης της γεωργίας και κτηνοτροφίας και τον ποιοτικό σχεδιασμό των αγροτικών προϊόντων;
Πρώτα από όλα, οφείλουμε να σκεπτόμαστε ως πολίτες της γης. Ο πληθυσμός του πλανήτη το 2050 θα έχει υπερβεί τα 10 δισεκατομμύρια, οι διατροφικές συνήθειες διαρκώς αλλάζουν και η γεωργία θα πρέπει να βρει τρόπους για να θρέψει όλο τον πληθυσμό της γης χωρίς να εξαντλήσει τους υδατικούς και εδαφικούς πόρους.
Είμαστε στην εποχή που πρέπει να παράγουμε περισσότερα με λιγότερα. Οσον αφορά της χώρα μας, η γεωργία θα πρέπει να εξασφαλίσει την παραγωγή ασφαλών και επαρκών τροφίμων για τον εγχώριο πληθυσμό ώστε να μην δημιουργηθεί επισιτιστική κρίση και παράλληλα να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας.
Η ελληνική γεωργία παρουσιάζει υψηλή εξάρτηση από τις κοινοτικές ενισχύσεις. Ο μέσος Ελληνας αγρότης αντιλαμβάνεται την κοινοτική χρηματοδότηση ως προνοιακό επίδομα και αυτή η αντίληψη προκαλεί στρεβλώσεις στην αγροτική ανάπτυξη. Δεν μπορεί σε μια χώρα με ιδανικές καιρικές συνθήκες, οπού το 12% του πληθυσμού είναι αγροτικός, να παράγεται μόνο το 4,5% του πλούτου της. Εμείς οφείλουμε να παρέμβουμε σε αυτή την κατεύθυνση.
Αυτήν την περίοδο γίνονται οι διαπραγματεύσεις για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), η οποία προβλέπεται να είναι μειωμένη κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Ως γεωτεχνικοί θεωρούμε ότι ο προσανατολισμός της ΚΑΠ θα πρέπει να είναι στη συνεργασία και στην ενσωμάτωση της καινοτομίας στη παραγωγική διαδικασία. Ο σχεδιασμός της ανάπτυξης θα πρέπει να είναι ολιστικός, από την παραγωγή του σπόρου ως το πιάτο του καταναλωτή. Να λαμβάνει υπόψη, τις παγκόσμιες καταναλωτικές τάσεις και να αξιοποιεί το σύγχρονο marketing, να προστατεύει το περιβάλλον και να ενσωματώνει τις μεταναστευτικές ροές των εργατών γης.



Συνέντευξη στον ΠΑΝΟ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟ




Το ΓΕΩΤΤΕ είναι ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας για ένα ευρύ πλέγμα θεμάτων που αφορούν τη χάραξη της αγροτικής πολιτικής, την προστασία των δασικών και θαλάσσιων οικοσυστημάτων, τον ορυκτό πλούτο. Η προγραμματική μας συμφωνία βασίζεται στην αρχή πως η οικονομική ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα με την προστασία του περιβάλλοντος, δεν είναι έννοιες ανταγωνιστικές αλλά ίσες και συμπληρωματικές. Στις πρώτες προτεραιότητές μας είναι η συνεργασία με τους άλλους επιστημονικούς φορείς στη διατύπωση αναπτυξιακών προτάσεων προς την πολιτεία. Επίσης, η συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Ιδρύματα και τα ΤΕΙ της περιοχής, προκειμένου να εκφράσουμε τις θέσεις μας για την ίδρυση των νέων τμημάτων Γεωτεχνικής κατεύθυνσης. Παράλληλα, σκοπεύουμε να είμαστε αρωγοί σε δράσεις κοινωνικής ευαισθησίας και ανθρωπιάς όπως αυτή για τα αδέσποτα ζώα, του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.
Κλείνουμε πλέον μια 20ετία με τη Δασοπυρόσβεση στην ΠΥ και τις δασικές υπηρεσίες υποστελεχωμένες. Θεωρείτε ότι η Δασοπυρόσβεση μπορεί να αλλάξει χέρια ή, τέλος πάντων, ότι δασολόγοι μπορεί και πρέπει να έχουν κάποιες αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες;
Πράγματι, πριν 20 χρόνια, την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης είχαν οι δασικές υπηρεσίες. Η τεράστια εμπειρία κα γνώση των δασολόγων, που ζουν αγαπούν και υπηρετούν το δάσος, δεν αξιοποιήθηκε. Κάνουμε κατά την άποψή μου ένα σημαντικό λάθος, ασχολούμαστε με το δάσος μόνο όταν έχουμε πυρκαγιές. Η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων θα πρέπει να περιλαμβάνει παρεμβάσεις όλο τον χρόνο και τέτοιες είναι οι καθαρισμοί δασών, η διάνοιξη δασικών οδών, η δημιουργία αντιπυρικών δρόμων και άλλων.
Για να υπάρξει φωτιά στο δάσος χρειάζονται δυο πράγματα, ανάφλεξη και καύσιμη ύλη. Την ανάφλεξη μπορούν να την προλάβουν τα μέτρα φύλαξης, τη μείωση της καύσιμης ύλης μπορούν να την κάνουν μόνο οι δασικές υπηρεσίες.
Είναι γεγονός, πως στις δυο φονικές πυρκαγιές του 2007 και του 2018 επιβεβαιώθηκε η αποτυχία του συστήματος δασοπυρόσβεσης. Κάτι κάνουμε λάθος και πρέπει να το αλλάξουμε. Είναι καιρός να επανασχεδιάσουμε το σύστημα δασοπυρόσβεσης, και αυτό δεν μπορεί να γίνει με αποσπασματικές προσεγγίσεις και ούτε με συντεχνιακές λογικές.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ως Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, έχουμε συγκροτήσει ομάδα εργασίας που επεξεργάζεται τη διατύπωση ολοκληρωμένης πρότασης για την προστασία του δάσους και των δασικών οικοσυστημάτων.
Οδεύουμε προς ολοκλήρωση του Δασολογίου. Στόχος είναι να λειτουργήσει προληπτικά κατά πάσης αυθαιρεσίας, ακόμη και του εμπρησμού… Η πορεία εξέλιξης της υπόθεσης αυτής σήμερα σας καλύπτει;
Με την έναρξη της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα εκπλήρωσης της συνταγματικής επιταγής που αφορά τη δημιουργία Δασολογίου για την προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, καθώς και για την ορθολογική διαχείριση του φυσικού μας πλούτου. Με την ολοκλήρωση του Δασολογίου και Κτηματολογίου, θα δοθεί ένα οριστικό τέλος στον κύκλο των καταπατήσεων της δημόσιας περιουσίας και της παράνομης αλλαγής χρήσεων γης.
Από Σεπτέμβρη θα αρχίσει η εξέταση περισσότερων από 12.000 αντιρρήσεων ώστε σύντομα η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί.
Η προσπάθεια αυτή, δεν έγινε αυτόματα, δαπανήθηκαν χιλιάδες εργατοώρες από τους λιγοστούς υπαλλήλους των δασικών υπηρεσιών που επιφορτιστήκαν με ένα επί πλέον σημαντικό αντικείμενο. Και η δουλειά που έκαναν μέχρι σήμερα, είναι πολύ σημαντική.
Είναι σαφές πως σε μια χώρα όπου περισσότερο από το 51% της έκτασης της καλύπτεται από δάση δεν πρέπει οι Δασικές Υπηρεσίες να είναι υπό-στελεχωμένες.
Αν πραγματικά επιθυμούμε την προστασία του δάσους δεν μπορούμε μετά από κάθε δασική πυρκαγιά να επικαλούμαστε προσχηματικές δικαιολογίες για την κλιματική αλλαγή, τον δυνατό αέρα και την αυθαίρετη δόμηση.
Εξόρυξη υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Δυτικό Αξονα. Το ΓΕΩΤΕΕ έχει αναλάβει προληπτική δράση. Σε ποια επίπεδα αυτή μπορεί να επεκταθεί;
Η περιοχή του Ιονίου όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων είναι εξαιρετικής οικολογικής και οικονομικής σημασίας. Περιλαμβάνει το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου - Στροφυλλιάς, το Θαλάσσιο Εθνικό Πάρκο της Ζακύνθου, και Εθνικό Πάρκο της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού Στην περιοχή δραστηριοποιούνται μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις, και είναι η σημαντικότερη περιοχή υδατοκαλλιεργειών στη χώρα.
Σίγουρα το οικονομικό όφελος μια επιτυχής εξόρυξης θα είναι σημαντικό για τη χώρας μας, και θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς επιστήμονες να εργαστούν. Θα πρέπει όμως, να ληφθεί υπόψη το γενικότερο ισοζύγιο από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μεταξύ των ενδεχόμενων απωλειών σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας

Το ΓΕΩΤΕΕ κατά τη γνωμοδότηση επί της Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) παρουσίασε τις αδυναμίες της μελέτης. Επισημάναμε την επικινδυνότητα που ελλοχεύει λόγω αυξημένης σεισμικότητας της περιοχής γεγονός που επιβάλλει την εφαρμογή συγκεκριμένων κανόνων ασφαλείας. Τονίσαμε ότι εξαιτίας των υπό έρευνα περιοχών σε μεγάλα βάθη (2.500μ.), θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε περίπτωση ατυχήματος από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία λόγω και των αποστάσεων από τις ακτές είναι περισσότερο έντονα. Και τέλος, ζητήσαμε να εξεταστούν λεπτομερώς οι επιπτώσεις στην αλιεία και να δοθούν περισσότερα στοιχεία για την προστασία της θαλάσσιας πανίδας και χλωρίδας.