Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Πέντε συν μία πληροφορίες για το λάδι.

1.       Τι πρέπει να προσέχω στο ελαιοτριβείο; Τη θερμοκρασία, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 28 0C. Πολλά ελαιοτριβεία ανεβάζουν τη θερμοκρασία προκειμένου να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα ελαιολάδου με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η ποιότητα. Γι΄ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, δεν πρέπει να ενθουσιαζόμαστε από τα μεγάλα ποσοστά παραγωγής ελαιολάδου σε σχέση με τον καρπό. Οφείλουμε να γνωρίζουμε τις παραγωγές των δέντρων μας τις προηγούμενες χρονιές, και οι μεγάλες αδικαιολόγητες και απότομες διακυμάνσεις να μας κάνουν τουλάχιστον καχύποπτους.

2.       Τι είναι οξείδωση και τι οξύτητα;. Η οξείδωση είναι αλλοίωση του λαδιού είναι το γνωστό « τάγγισμα». Η οξύτητα εκφράζει σε ποσοστό %την περιεκτικότητα του λαδιού σε ελεύθερα λιπαρά και η γνώση της μας βοηθά  στην ταξινόμηση των ελαιολάδων

3.       Ποιες είναι οι κατηγορίες ελαιολάδου ;
ονομασία
Οξύτητα
Τρόπος παραγωγής στο ελαιοτριβείο
Έξτρα Παρθένο 
0,8%
(8 χαράκια).
Δεν έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία. Παράγεται με ψυχρή θλίψη καρπού χωρίς προσθήκη νερού.
2. Παρθένο 
2%
(20 χαράκια).

Δεν έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία
3.Ραφινέ-Εξευγενισμό
1,0%  
(10 χαράκια).

Έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία

4.       Πως ξεχωρίζω το καλό λάδι ; Από το βαθύ πράσινο χρώμα του, από τη φρουτώδη γεύση του που είναι ελαφρώς πικρή και πικάντικη.

5.       Τι είναι το αγουρόλαδο ; Είναι το λάδι που παράγεται από πράσινες ελιές, άγουρες, που συλλέγονται στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με μοναδικό άρωμα , χρώμα και γεύση και το ξεχωρίζω από το ελαφρύ κάψιμο που προκαλεί στον οισοφάγο και όχι στο στόμα για μερικά δευτερόλεπτα. Μειονέκτημα του η μικρή ποσοστιαία παραγωγή λαδιού σε σχέση με τον ελαιόκαρπο.

6.       Πόσο χρόνων πρέπει να είναι το λάδι που αγοράζω ; Πότε χρονών, πρέπει να είναι ημερών ή μηνών Το λάδι με το χρόνο χάνει τα ωφέλιμα συστατικά του όπως είναι οι πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι ουσίες που εμποδίζουν το σχηματισμό φλεγμονών στις καρδιακές αρτηρίες. Αρά το λάδι που χρησιμοποιούμε θα πρέπει να έχει συλλεχθεί κατά την τρέχουσα χρονιά, να είναι δηλαδή φετινό. Προσοχή, όταν αγοράζουμε συσκευασμένο δεν έχει αξία η ημερομηνία συσκευασίας αλλά η ημερομηνία παραγωγής
Θανάσης Πετρόπουλος.
Γεωπόνος

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Για νέους αγρότες

Καθημερινά,νέοι με καλές σπουδές, αναζητούν γεωπονικές συμβουλές για εναλλακτικές καλλιέργειας και εκτροφές που πρόσφατα έμαθαν γι αυτές από τα ΜΜΕ. Πλασάρουν πρότυπα πετυχημένων αγροτών και καλών ξενοδόχων γιατί όσα πτυχία και να έχουμε, για αγρότες και γκαρσόνια μας προορίζουν. Δυστυχώς στην Ελλάδα τα παραμύθια και τα όνειρα έχουν πάψει να έχουν happy end. Δεν υπάρχουν οι συνθήκες για επιχειρηματικότητα πολύ περισσότερο για επιχειρηματική γεωργία. Προσωπικά όταν ζητούν την συμβουλή μου τι να καλλιεργήσουν, τους προτρέπω να ασχοληθούν με την παραγωγή βασικών ειδών διατροφής. Αυτά έχουμε ανάγκη ως χώρα, αυτά ζητά η αγορά, αυτά δίνουν μεροκάματο. 

Δυο συνεχόμενες θητείες μου είναι αρκετές

"Δυο συνεχόμενες θητείες ως σύμβουλος στο β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης μου είναι αρκετές. Η πρώτη θητεία ήταν με την εκλογή μου το 2006 ως Νομαρχιακός Σύμβουλος, η δεύτερη το 2010 ως Περιφερειακός Σύμβουλος.
Τους ευχαριστώ όλους όσους με στήριξαν και με εμπιστεύτηκαν. Όλους όσους συνεργαστήκαμε και προσπαθήσαμε μαζί. Μα πάνω από όλους, όσους μου έμαθαν ότι η πρόσφορα στην κοινωνία δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στις αιρετές θέσεις.
Γι αυτό με το πέρας της θητείας μου στο περιφερειακό συμβούλιο, διαλέγω το ρόλο του ενεργού πολίτη, που σήμερα είναι ρόλος πρωταγωνιστικός.
Κατά τα άλλα κρατώ τα λόγια του Γκραμσι «Το παλιό πεθάνει και το νέο δεν μπορεί να γεννηθεί» για να είμαι και πάλι παρών όταν πρέπει."